sobota 14. března 2015

Jak a proč svatba vznikla?

Zdroj: archiv redakce
Dnes už je svatba zaběhnutý zvyk společnosti. Jeden z těch nejkrásnějších zvyků. Muž a žena si slíbí lásku, úctu, věrnost a to vše ve zdraví i v nemoci. Není nic krásnějšího, než když se dva lidé milují natolik, že se odváží střežit svoji lásku až do konce svých životů.


Jak to všechno začalo


Pokud se ohlédneme do minulosti tak zjistíme, že ne vždy vše začínalo bezmeznou láskou. Právě naopak. Nejprve sňatek z rozumu a láska se dříve či později dostavila. Nemůžeme asi hovořit o bláznivé zamilovanosti, ale láska, strach o toho druhého, ta se dostavila.

Manželství je od nepaměti samozřejmý ceremoniál, jehož cílem bylo zplodit děti, předat šanci další generaci. Svatba se nikdy netýkala pouze snoubenců. Zahrnovala celou rodinu a široké příbuzenstvo. Nevěsta měla mít k dispozici bohaté věno a ženich na oplátku schopnost zaopatřit rodinu. Můžeme tedy říci, že sňatek měl plně ekonomický účel a funkci. Spojení rodin a společné plánování pestré a hlavně finančně stabilní budoucnosti.

Tradiční pojem manželství se na evropském kontinentu prosadil na začátku středověku. City šly ve většině případů stranou. Doslova nebylo společensky přípustné je projevovat. Pouze známky úcty a obdivu. Nic jiného.

Pokud zmíníme novodobé, civilní manželství, musíme konstatovat, že se jedná o poměrně mladou instituci. Potřebný zákon pro vznik svazku manželského u nás uvedla do praxe legislativa rakouského mocnářství v dubnu roku 1890. Do této doby bylo manželství uzavíráno pouze jako církevní ceremonie.

Zdroj: archiv redakce

 

Jedna věc však zůstává neměnná

Svatební veselí. Na tuto součást svatby si naši předkové vždy potrpěli. A ruku na srdce, kdo by neměl rád oslavy? Těžko někdo takový existuje. Víno, ženy, zpěv. Křepčení končící za kuropění. To vše a mnohem více bylo, je a bude svatebním zvykem. Krásná pečeť na krásný život.

A co dál?

Například družba ztrácí v dnešní době téměř význam. Na většině svatebních obřadech můžete vidět maximálně malé holčičky, nesoucí košík květin. Je to roztomilý počin, vnášející do svatby nádech sentimentu a radosti. V minulosti měla ale družba významnou obřadní funkci, bez které se žádný obřad nemohl konat. Dnes úlohu družby převzali svatební svědkové, což jsou ve valné většině blízcí lidé obou svatebčanů. Družičky se měly v minulosti co nejvíce podobat nevěstě. A proč? Hlavní záměr byl čistě duchovní, možná až spirituální. Družičky měly zmást zlé duchy, aby nepoznaly, která z dívek je nevěsta a nemohli nad ní páchat zlé skutky. Většinou to byly mladé dívky, panny.

Zdroj: archiv redakce
V dnešní době se nabízí celá škála možností a variant jak svatbu oslavit. Můžete si říci "ANO" ve vzduchu, pod vodou, na kole i na radnici. Význam zůstává ale stejný. Slíbit si lásku a věrnost. Pojmout ženu za manželku a muže za manžela. Velkou váhu svatby si uvědomuje každý z nás. Tak jen nepromeškat ten pravý okamžik...



Radka


Žádné komentáře:

Okomentovat